איתור מוקדם של גורמי סיכון כגון סכרת, יתר לחץ דם, יתר שומנים בדם, כבד שומני ועוד, הוא בעל חשיבות עצומה במניעה של מחלות ושל החמרת מחלות קיימות. רבות דובר ועוד ידובר על הצורך בניתור קבוע ובאיזון של גורמי סיכון, על מנת לאבחן ולהתחיל טיפול מוקדם ככל הניתן.
אך עדיין, מספר האנשים בישראל הנפגעים ממחלות מטאבוליות, רק גדל ומרקיע שחקים. עשרות אחוזים מהאוכלוסייה שמעל גיל 40 סובלים מתסמונת מטאבולית, ובשילוב עם ניהול אורח חיים הכולל מעט מאוד פעילות גופנית, התוצאה היא עלייה עקבית במספר בני אדם הסובלים ממחלות לב וכלי דם, שבץ מוחי וממחלת הסרטן.
בימים אלה, כאשר נגיף הקורונה גובה את חייהם של רבים ברחבי העולם, האנושות נראית חסרת אונים מול פגיעה מוחצת בחיי אדם, במבנה המשפחתי והחברתי, ובכלכלה העולמית.
אך בזמן שהמגיפה מאלצת אותנו להיכנס לבידוד ממושך, רבים מאיתנו מחויבים לחשבון נפש במטרה לשפר את אורחות החיים שלנו ואילו רק על מנת להיערך טוב יותר לגל הבא של הקורנה, או למגיפה הבאה, שאולי כבר נמצאים מעבר לפינה.
אז מהם גורמי הסיכון העיקריים ומה עלינו לעשות?
- גיל– לא ניתן לאזן או לשנות את תהליך ההזדקנות. עלינו רק להיות מודעים לכך שמגיל מסוים, ככל שאנחנו מתבגרים, גופנו נחלש ולכן עלינו להישמר יותר מחשיפה למחלות זיהומיות, שכן אלה עשויות לפגוע בגופנו בצורה קשה יותר. במהלך השבועות הקרובים, ועד שוך הסערה, כל אדם מגיל 65 צריך להישמר יותר ולהגביל בצורה משמעותית את המגע הפיסי עם חברים ובני המשפחה.
- רקע גנטי– תחקור הרקע המשפחתי הוא בעל חשיבות עצומה למניעת מחלות. החלטות רפואיות לבדיקות וטיפולים צריכות להיות נגזרת ישירה של המידע שיימסר על ידי המטופל, ועשויות לעיתים להיות קריטיות למניעת מחלות ואף להצלת חיים.
- יתר לחץ דם– ברפואה מכונה ה'רוצח השקט'. מכיוון שבמקרים רבים אנשים אינם יודעים שהם סובלים מיתר לחץ דם ולכן אינם מטופלים. כל אדם מעל גיל 40 צריך לבדוק לעיתים את לחץ הדם שלו. במקרה של יתר לחץ דם ידוע, יש לקבל טיפול במטרה חד משמעית לאיזון מוחלט. יתר לחץ דם שאינו מאוזן מכביד על הלב ולאורך זמן עשוי לגרום לכשל תפקודי.
- סכרת– כל אדם צריך להיבדק, באמצעות בדיקות דם תקופתיות, לרמת גלוקוז בדם בזמן צום. כמו כן להיות מודעים לסימפטומים הכוללים, בין היתר, מתן שתן מרובה, גם בשעות הלילה, צימאון וצורך מרובה בשתייה. הקושי לאבחן הוא רב יותר במקרה של סכרת גבולית, שלרוב אינה מאובחנת ואינה מטופלת במועד, וכך מתפתחת למחלת סכרת.
- מחלות לב וכלי דם– אנשים רבים סובלים מדרגות שונות של המחלה. קיימת חשיבות עצומה לאיזון תרופתי, לצורך שמירה על תפקוד הלב וכלי הדם, וצורך מניעת סיבוכים והחמרה של המצב הקיים. כמו כן נדרשת מודעות לכך שזו האוכלוסייה הפגיעה ביותר לסיבוכים הנובעים ממחלות זיהומיות.
- נזקים מטיפולים תרופתיים– אנשים רבים מטופלים בתרופות באופן קבוע, או מתמשך. לתרופות ייתכנו נזקים קצרי וארוכי טווח כגון דיכוי חיסוני למטופלים אונקולוגיים, פגיעה בבלוטות הורמונליות ועוד. יש להתייחס לנזקים אלה כגורמי סיכון משמעותיים לסיבוכים ממחלות זיהומיות, והיום יותר מתמיד.
הנושא של מניעת מחלות והחמרת מחלות קיימות חשוב בכל גיל ולכל אדם.
מגפת הקורונה שמפילה בימים אלה חללים רבים, בעיקר את אלה בעלי מחלות רקע וגורמי סיכון לא מאוזנים, רק מבליטה ומעצימה את הצורך.